Открытый доступ: обзор

Данное введение в концепцию открытого доступа (ОА) предназначена для тех, кто о ней никогда не слышал. Я надеюсь, что буду достаточно кратким, чтобы это можно было прочесть, достаточно детальным, чтобы быть полезным, и организованым, чтобы заставить вас посмотреть вокруг и погрузиться в подробности, только там, где вы хотите их узнать. 

Dacă această LISTA ESTE INCA Prea pulmonar, apoi a se Vedea mea FOARTE scurta Introducere la OA. Este a zeci de disponibil version limbi SI AR trebui SA imprimați o singură PE PAGINA, în funcție de dimensiunea fontului dumneavoastră., în cazul în îngrijire aceste piese statusul de ceva vreme Prea scurte, mi VAD de Alte scrieri PE Agricultura ecologica, including acces liber (MIT Press, 2012), Cartea mea de la introducerea Lungime OA.

Dupa ce te familiariza cu ideea Generala a OA, urmați noile evoluții principiul Proiectul de urmărire OA si SPARC Newsletter Acces DESCHIS. (Pe blog-ul meu, Știri acces liber, o raportat noile evoluții version DETALIU, începând DIN Mai 2002; am Stabilit version aprilie 2010, rămâne Dar arhiva on-line.)

Sunt binevenite comentariile SI sugestiile dumneavoastră.

Peter Suber

 • Acces DESCHIS (OA) ESTE Digitală literatura, on-line, gratuit, gratuit Si de cele mai multe Emisiuni restricții privind drepturile de autor SI licențierea.
  • OA elimină barierele de pret (Abonamente, taxă de autorizare, pay-per-view comisioane) Si Bariere de permisiune. (cele mai dreptului de autor si licente de restricțiile) PLoS Definiția prescurtare - "utilizarea Disponibilitate Liber Si Fara restricții" - surprinde succint Elemente ambele.
  • IATA ejaculare Budapesta Initiativa Accesul DESCHIS puroi:. "Există multe Emisiuni clasa si tipuri de acces mai Aeroportul Cluj Napoca si mai ferite de această literatură" acces liber "principiul Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at literatură, ne referim la disponibilitatea acesteia gratuit la internet PE Publice, de îngrijire a permite orice utilizator for o, Citi, download, copia, distribui, Imprimare cautare, link-ul ONU Sau la textele integrale ale acestor Articole, le accesăm cu crawlere for indexarea, le treci ca data la software-ul, Sau o le folosi for orice alta natura juridică SCOP, Fara Bariere Financiare, juridice, Tehnice Sau Altele decât cele inseparabile de accesul la internet la sine constrângere doar. PE reproducere Si Distribuție, precum si rolul NUMAI for drepturile de autor version Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at domeniu, ar trebui SA FIE for-o oferi autorilor controlul asupra integrității activității Lor SI DREPTUL DE A FI SI, în mod recunoscut corespunzător citată. "
  • IATA cum Bethesda si Berlin Declarații puroi: for o lucrare SA FIE OA, deținătorul drepturilor de autor TREBUIE SA consimtă version for prealabil o permite utilizatorilor SA "copie, utiliza, distribui, transmite Si Afisa publică lucrarea si de o fata si distribui Lucrari derivat, version orice Mediu digital în orice SCOP Responsabil, sub Rezerva drepturilor de autor.... "
  • Budapesta (Februarie 2002), Bethesda (iunie 2003), precum Si la Berlin (octombrie 2003) definițiile de "Acces Liber" SUNT CEA mai centrala si influent for Mișcarea OA. Uneori, MA referiti la elemente version mod colectiv, Sau la făina Comun, ca definiția BBB.
  • Atunci avem nevoie CAND for a se referi version mod Clar la sub-specii de OA, putem împrumuta terminologia de Rubricile insotite Mișcarea for software-ul Liber SI open-source. Gratis OA înlătură barierele de pret Singur, Si Libre OA elimină barierele de pret si cel Putin Cateva Bariere de permisiune, precum si. Gratis OA ESTE gratuit, Dar Nu fara DREPTUL de drepturile de autor al restricțiilor de acordare a licențelor. Utilizatorii TREBUIE SA FIE EI înșiși limiteze la utilizarea corectă Sau SA Ceara permisiunea SA-L depășească. Libre OA ESTE SI gratuit permite version mod expres utilizări dincolo de utilizarea corectă. Gratis OA ESTE CA liber Bere. Libre OA ESTE CA liber bere si liber ca SI, în morfologiei.
  • In plus fata de eliminarea barierelor de acces, OA ar trebui SA FIE imediată, mai degrabă decât întârziată, SI AR trebui SA SE aplice la textele integrale, Nu doar rezumate Sau rezumate.
 • OA ESTE compatibil cu drepturile de autor, de EVALUARE inter pares, veniturile (chiar si profit), de Imprimare, conservarea, prestigiu, calitate, Cariera avansare, indexare, precum si Alte Caracteristici si Servicii de Sprijin asociate cu literatura de specialitate convenționale.
  • Diferența Principală ESTE CA facturile achitate Nu statusul de ceva vreme de către cititori Si, principiile urmare, NU Functioneaza circa Bariere acces dE.
 • Temeiul juridic al OA ESTE consimțământul titularului drepturilor de autor (for literatură mai Nouă) Sau expirarea dreptului de autor (for Literatura Veche).
  • For CA OA folosește de DREPTUL de autor grijă deține Autorizatia Sau expirarea dreptului de autor, Nu necesita Reforme, eliminarea, Sau o încălcare dreptului de autor.
  • O modalitate Simpla, eficientă SI DIN CE in ce COMUNA for deținătorii de drepturi de autor SA-SI Manifeste consimțământul Lor de un OA ESTE UNA folosi de un dintre cele Creative Commons licente. multe Emisiuni Alte Deschisa cu Continut de licente VA lucra, de asemenea. Titularii drepturilor de autor AR putea constitui, de asemenea, licențele Lor proprii Sau Declarații de permisiune SI SA le atașați la operele Lor (DESI există întemeiate motiv de o fata Nu Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru fara Asistenta Juridica).
  • Atunci CAND deținătorii drepturilor de autor de Acord cu OA, CEEA CE SUNT elemente consimt SA? De obicei, acestea consimțământul prealabil version, la citirea Fara restricții, descărcarea, copierea, partajarea, stocarea, Imprimare, Cautare, îngrijire leagă, târându-Si-o full-text al Muncii. Majoritatea autorilor ALEG SA-SI DREPTUL DE A păstreze bloca distribuirea de Copii Sau ciopârțite misattributed. UNII SA ALEG blocheze Comerciale re-utilizare a Operei. uneori în esență, aceste plagiat bloc conditii, Declarații false, SI,, Re-utilizarea Comercială, SI SA autorizeze TOATE utilizările solicitati de către Bursa legitim, including cele impuse de tehnologii de îngrijire facilitează Științifice cercetările on-line.
  • For Lucrari Nu version Domeniul publice, OA depinde de legea dreptului de autor titularul autorizației. Doua Concluzii legatul urmează: (1) OA Nu ESTE Napster for Știința.Este a Vorba Despre partajarea Legală, împărtășirea cu încălcarea Nu legii (2) OA la Lucrari drepturi de autor ESTE voluntară, chiar dacă uneori o condiție ESTE unui contract de de Voluntariat unui, cum ar fi ONU, op de Munca Sau contractul de Finantare. Nu există NICI UN vigilante Agricultura ecologica, Nu încalcă, exproprierea, Sau OA pirateresc.
  • Desigur, OA poate fi Pusa version aplicare Prost, astfel Incat acesta încalcă drepturile de autor. Dar ASA SE poate de obișnuit PubliCare. Cu onu alta poza de îngrijire poate fi Pusa version aplicare astfel Incat Sa Nu Bine Nu încalcă drepturile de autor. La FEL CA Si publicarea ordinară.
 • Campania for Agricultura ecologica sine axează PE literatura de specialitate CA autorii dau Lumea, fara Speranța de Plata.
  • Cel mai importantă royalty-free literatura for scopurile noastre ESTE organul de tip peer-revizuite Articole DE CERCETARE SI Științifică Academica si neverificate Lor. (Non-academicieni statusul de ceva vreme adesea surprinși SA afle ca, in general, reviste de specialitate Nu plătesc autorilor for articolele Lor. )
  • Evident, nimeni Nu scrie royalty-free for Literatura de bani. Oamenii de Stiinta scrie Articole de Revistă, deoarece avansarea cunoștințelor version Domeniile Lor avansurile Carierei Lor. Ei scriu for impactului, Nu for bani. Este a nevoie de NIMIC de la o Dorința de a avansa cunoștințele dezinteresat SA SE constate CA ESTE aceasta însoțită de o puternică auto-interesati in Carieră de construire. OA Nu depinde de Voluntariat altruiste.
  • For Cà oamenii de Știința Nu Castiga bani de la Articole de Revista Lor, EI SUNT FOARTE diferit de cele mai multe Emisiuni situeaza muzicieni SI film factorii de decizie. Controverse cu privire la OA la muzica, filme, Si Alte drepturi de autor, producătoare de Continut, principiile urmare, Nu Poarta asupra sa Articole DE CERCETARE.
  • Royalty-free literatura de specialitate ESTE consumul Redus de Fructe-agățat de OA, OA Dar Nu TREBUIE SA SE limiteze la royalty-free Literatura. OA literatura de drepturi de autor-producătoare de, cum ar fi monografii, manuale, si Romane, ESTE Cat mai curand posibil acordul autorilor. Dar, for Ca acești autori SE TEM de multe Emisiuni Ori pierderea de venituri, consimțământul Lor ESTE mult mai dificil de obținut. Ei TREBUIE SA FIE FIE convinși (1) CA beneficiile OA depășește valoarea redevențelor Lor, Sau ( 2) CA OA VA declanșa o creștere Neta un vânzărilor. Cu TOATE acestea, există mai multe Emisiuni TOT CA dovezi ambele conditii statusul de ceva vreme îndeplinite for majoritatea monografiilor DE CERCETARE.
  • SI NICI Nu au nevoie de OA wireless chiar limitat la literatura de specialitate. Se poate APLICA la orice Continut digital, de la data bruta SI semi-crud fata de imagini, audio, video, multi-media, software-ul SI-ul. Se poate APLICA la lucrările de îngrijire SE nasc digitală Sau la Lucrari mai mari, cum ar fi Domeniul publice Literatura si cultural-istorice Obiecte, digitalizat mai tarziu in viata.
  • Ma referiti la "peer-revizuite Articole DE CERCETARE SI neverificate Lor" version Subtitrarea mea for CA ESTE Punctul central de al activității de cele mai OA SI Punctul central de al acestui LISTA Nu, for CA stabilește limitele de OA.
 • Multe Emisiuni inițiativă OA SE concentreze asupra cercetării cu Finantare publicării.
  • Argumentul for accesul publicului la cercetarea finanțată publice ESTE puternică, Si ne număr tot mai mare de TARI Solicita OA DE CERCETARE cu Finantare publicării.
  • Campania for Agricultura ecologica DE CERCETARE DIN finanțate Fonduri Publice, de obicei, recunoaște excepții for (1) CERCETARE clasificate, Militare, (2) DE CERCETARE îngrijire rezultă DIN descoperirile brevetabile, si (3) DE CERCETARE îngrijire autorii publicării Intr-o forma de redevență producătoare de, cum ar fi cartile. Recunoscând aceste excepții ESTE cel de Putin pragmatică, Si AJUTĂ la evitarea Lupte inutilă în TIMP CE lucra for Agricultura ecologica La Cea Mai Mare, Cea Mai Simpla subset DE CERCETARE cu Finantare publicării.
  • Cel mai mic de consumul Redus de Fructe-agățat ESTE DE CERCETARE grijă ESTE Atat royalty-free si publice finanțate-. Politica de US National Institutes of Health (NIH), ESTE UN Bun exemplu.
  • Dar Mișcarea OA Nu SE limitează la CERCETARE cu Finantare Publica, SI DE CERCETARE Cauta OA, de îngrijire ESTE nefinanțate Sau finanțate de Fundatii privat (cum ar fi Wellcome Trust Sau Institutul Medical Howard Hughes ).
  • Ca Întrebări frecvente BOAI puroi: " Free ESTE Ambigua Ne referim gratuit for cititori, NU, gratuit for producătorii Stim ca accesul DESCHIS literatura Nu ESTE liber (fara costuri) for Dar o produc ASTA Nu exclud posibilitatea de o fata... ASTA gratuit (fara pret) for cititori SI utilizatori. "
  • Costurile de productie literaturii OA, economiile de literatura de specialitate Peste publicate version mod convențional, precum si modele de Afaceri for Recuperarea cheltuielilor de judecată, depind de literatura de specialitate ESTE livrat principiul intermediul revistelor OA Sau Depozite OA.
  • For CEI de îngrijire Nu susțin CA literatura OA Costa mai Putin for decat o produse non-OA literatura de calitate comparabilă, Cum se alerga argumentul? Pe afluență: renunță OA cu Imprimare (DAR Nu Atat de multe Emisiuni non-OA reviste version Zilele noastre). OA elimină gestionarea Abonament (solicitarea, de urmărire, reînnoire abonați, negocierea prețurilor Si licență de site-ului, colectarea taxelor). OA elimină DRM (autentificarea utilizatorilor, autorizați distinge de la utilizatori neautorizați, Blocarea accesului neautorizat la). OA Reduce Sau elimina cheltuielile juridice (elaborarea si punerea version aplicare licente restrictiv). multe Emisiuni reviste OA elimina de Introducere PE PIATA SI SA SE bazeze exclusiv PE ajutorul spontan de la alti Jucatori, cum ar fi motoarele de cautare, bloggeri, forumuri de Discutii, etichetarea Socială, SI crearea Retele Sociale de. Reducând version TIMP Acelasi aceste cheltuieli, OA Add Inapoi Putin mai mult decât costul de colectare a autorului pe partea de taxă Sau subvenții PLURIDISCIPLINARITATE.
  • Atata TIMP CAT ESTE textul integral de-OA, la Preturi suplimente creeaza Sau accesorii compatibile cu OA statusul de ceva vreme., în cazul în grija accesoriile scumpe statusul de ceva vreme un for oferi, atunci furnizorii de oală Avea o percepe for EI. Dacă acestea statusul de ceva vreme valoroase, atunci furnizorii oală gasi persons dispuse sa plateasca for elemente. La unele reviste OA, cu Preturi de suplimente furniza o parte o veniturilor necesare for-un Plati for OA.
 • OA ESTE compatibil cu peer review, precum si TOATE inițiativele Majore ale OA for Literatura Științifică SI DE CERCETARE insistă asupra importanței acesteia.
  • Peer review Nu depinde de Mediu Pretul Sau o unui jurnal. NICI valoarea, rigoarea, Sau integritatea inter pares.
  • Un Motiv STIM CA peer review, la revistele OA poate fi la FEL de riguros si onest ca inter pares reexaminare în jurnale convenționale ESTE CA SE poate utiliza aceleași proceduri, standarde, Si chiar aceiași Oameni (editori SI arbitri) cca reviste convenționale.
  • Editorii convenționale, uneori, obiecta CA UN modelul Comun for finanțarea revistelor OA (perceperea de taxă autorilor de Articole acceptate Sau sponsorilor acestora) compromisuri revizuire inter pares. Am raspuns la această obiecție la o Lungime in alta parte ( 1, 2 ).
  • Revistele AD pot folosi formele tradiționale de EVALUARE inter pares Sau sine pot utiliza Forme inovatoare de ingrijire SA profite de Noul Mediu si retea interactivă de îngrijire unește oamenii de Stiinta unul de altul. Cu TOATE acestea, eliminarea barierelor de acces si reformarea inter pares statusul de ceva vreme Proiecte Independente. OA ESTE compatibil cu orice sfat de la egal la egal comentariu este SI NICI UN Nu presupune modelul anume.
  • Invers Nu ESTE Adevarat, cu TOATE acestea. Unele modele emergente de peer review presupun OA, for modelele de exemplu "revizuire Deschisa", în îngrijirea manuscrisele prezentate statusul de ceva vreme realizate OA (Inainte Sau Dupa o revizuire in-house), apoi revizuit Si de către comunitatea DE CERCETARE. Comentariu ESTE DESCHIS, Dar necesită OA OA Nu sunt nevoie de comentariu ESTE DESCHIS.
  • În cele mai multe Emisiuni disciplina si cele mai multe Emisiuni Domenii redactorii si arbitri grijă efectuează evaluarea inter pares doneze Munca Lor, la FEL CA autorii., în cazul în îngrijire acestea statusul de ceva vreme plătite, OA la articolele de îngrijire rezultă ESTE INCA Posibila, ea necesită doar o subvenție mai Mare decât altfel.
  • In ciuda faptului CA CEI hotărârea Editoriale exercită Dona, de obicei, munca Cu Lor, efectuarea de evaluare inter pares Inca mai sunt costuri - Fisiere distribuirea către arbitri, monitorizarea îngrijire sunt CEEA CE, DE urmărire a Progresului, sâcâială dawdlers, de colectare a comentariilor SI împărtășirea Lor cu oamenii potriviti, facilitarea comunicării, Versiunile distinctiv, de colectare de date, SI ASA Mai Departe. Din ce în CE aceste sarcini non-Editoriale statusul de ceva vreme automatizate principiul software, including software-ul gratuit SI open-source.
 • Există DOUĂ VEHICULE Primare for furnizarea de OA la Articole DE CERCETARE, reviste OA ("aur OA") Si registrele OA ("Verde OA").
  • Cele mai multe Emisiuni sine referă la activiștii OA livrate de reviste ca Aurul OA (indiferent de modelul revistei de Afaceri), precum Si de-o OA livrate de arhiva ca OA Verde.
  • Distincția Verde / Auriu ESTE de aproximativ locuri Sau VEHICULE de Livrare NU, drepturile de utilizare Sau gradul de deschidere. Este a Nu ESTE echivalent cu gratuite / Libre distincție.
 • Revistele AD ("aur OA"):
  • Revistele AD efectueze evaluări inter pares.
  • Revistele AD găsi mai ferite decât ne-OA reviste for o permite autorilor SI păstreze drepturile de autor.
  • Revistele AD găsi mai ferite decât depozitele OA for-o oferi OA Libre. Depozitele OA Nu poate genuri, de obicei, permisiune for OA libre PE CONT propriu. Dar reviste OA poate.
  • UNII editori OA revista non-profit (de exemplu, Public Library of Science PLoS Sau), SI SUNT unele for-profit (de exemplu, BioMed Central BMC Sau).
  • Revistele AD ISI plătească facturile FOARTE mult Modul Televiziune si Posturi de radio, fata:. CEI cu onu interesati version diseminarea conținutului Plata costurilor de productie version Avans, astfel CA accesul wireless gratuit poate for toată Lumea, cu echipamentul potrivit Uneori, Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru înseamnă CA revistele au o subvenție de la o Universitate Societate Sau Profesionale. Uneori, aceasta înseamnă CA revistele percepe o taxoni de PubliCare PE Articole acceptate, de îngrijire urmează SA FIE plătite de către autor Sau sponsorul autorului (angajatorul, Agentia de Finantare). Revistele AD grijă percepția taxă de PubliCare, de obicei, le ridica, în cazuri de dificultăți Economice. Revistele AD cu subvenții PLURIDISCIPLINARITATE tind SA Nu impună taxă de publcation. Revistele AD pot obține de la subvenții Mai Mici Sau taxă version cazul în îngrijire au venituri DIN Alte Publicatii, Publicitate, suplimente plătite Sau Servicii auxiliare,. Unele Institutii Si consorții stabilesc Reduceri ale taxelor. UNII editori OA (cum ar fi BMC SI PLoS ) renunțe la perceperea taxei pentru Toti cercetătorii afiliați instituțiilor de îngrijire au achiziționat ONU Abonament anuala.
  • O neînțelegere Comuna ESTE CA TOATE revistele OA utilizați o "autorul Plateste", modelul de Afaceri. Există DOUĂ greșeli AICI. Primul ESTE SA SE presupună CA există onu Singur modelul de Afaceri for reviste OA, atunci CAND există mai multe Emisiuni. Doua ESTE O SA SE presupună încărcarea unui Cà Comision version Avans ESTE UN "autorul Plateste" model. De FAPT, cele mai multe Emisiuni reviste OA (70%) Nu impună taxă de Autor-o parte, la toate. Mai mult decât Atat, cele mai multe Emisiuni reviste convenționale Sau non-OA (75%) Nu de autor Sarcina-laterale taxă. CAND reviste OA față comisioane de incarcare, taxele plătite de statusul de ceva vreme adesea către autorul-Sponsori (Angajatori Sau finanțatori) Sau renunțări, Nu plătit de către autori DIN buzunar.
  • Un număr tot mai mare de universități SA mențină Fonduri for-un Plati taxele de PubliCare, în Ștampila Facultate de îngrijire ALEG SA Publice version reviste OA PE Baza de Comision.
  • UNII sustinatori OA folosi onu cod de culoare for a clasifica reviste: Aur (OA prevede vanzare de tip peer-revizuite Articole DE CERCETARE, fara intarziere), Verde (autorii permise SA depună manuscrisele Lor de tip peer-revizuite version arhiva OA), verde pal (autorizații, adica Nu-'t SE opun, Inainte de tipar arhivare de la autori), GRI (nici una DIN cele de mai sus).
  • For detalii cu privire la PART de Afaceri de reviste OA, a se Vedea OAD LISTA de Ghiduri for OA editori Jurnal.
  • For Stiri despre reviste OA, urmați oa.journals Si oa.gold Etichetă la Proiectul de urmărire a OA.
 • Depozitele OA ("Verde OA"):
  • Depozitele OA oală wireless organizate de către Disciplina (de exemplu, arXiv for fizica) Sau o instituție (de exemplu, DASH for Harvard). Atunci CAND universitățile găzdui Arhivele OA, de obicei, le IAU Masuri for o asigura conservarea PE Termen pulmonar, în plus fata de OA.
  • Depozitele OA Nu efectuează la egal la egal SE scrie. Cu TOATE acestea, în general, găzdui Articole de peer-revizuite in alta parte.
  • Depozitele OA oală Contine preprinturi, postprinturi, Sau ambele.
   • Un tipar ESTE orice version anterioara la inter pares Si de PubliCare, de obicei, version prezentat ONU Jurnal.
   • O Dupa tiparire ESTE orice version standard Aprobat comentariu este de la egal la egal. Uneori ESTE SA SE importantă distingă DOUĂ tipuri de tiparire Dupa: (a) cele de îngrijire au Fost peer-revizuite, Dar Nu copia-editat SI (b) cele de îngrijire au Fost Atat de la egal la egal -revizuite SI copie-editat. UNII autori reviste dau permisiunea de a depune prima, Dar Nu Al doilea sfat Intr-ONU depozit OA.
  • Depozitele pot OA includ neverificate si postprinturi de Articole de Ziar, teze Si dizertații, MATERIALE DE CURS, Baze de data departamentale, Fisiere de data, Fisiere audio Si video, înregistrări PLURIDISCIPLINARITATE, colecții digitalizate Sau Speciale DIN BIBLIOTECA. Estimări ale costurilor de Exploatare a unui depozit depind version mod critic de pisica de multe Emisiuni Functii diferite de ingrijire PE le IAU., în cazul în îngrijire costul Mediu al unui depozit instituțional ESTE ACUM Mare, ESTE CA for Depozitul Mediu instituționale ACUM fata mult mai mult decât doar OA SA furnizeze Articole depozitate.
  • OA OA Depozite furnizează version mod implicit for TOATE conținutul acestora. Cele mai multe Emisiuni ACUM permite, de asemenea "Depozite întunecate", de îngrijire pot fi făcute la orice date OA ulterioara. Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru ESTE UTIL version lucrul cu editorii de îngrijire permis OA Verde, NUMAI DUPA o Perioada Soldul de embargo. Autorii pot depune Articole noi IMEDIAT DUPA PubliCare SI Trece-le SA OA atunci CAND expira Perioada Soldul de embargo.
  • Autorii Nu au nevoie de permisiune for arhivare Inainte de tipar. CAND AU terminat de Scris Inainte de tipar, PE grijă o dețin version continuare drepturile de autor., în cazul în îngrijire ONU Jurnal refuză SA IA considerare articolele de îngrijire au circulat cca neverificate științific, îngrijire ne-Jurnal optionale ESTE depunere Politica, o cerință Nu o legii dreptului de autor. (Unele reviste Nu deține această Política, numit Regula Ingelfinger, DESI PARE o Fi în declin, in special in Domenii version Afara medicinei.)
  • CAND autorii transfere drepturile de autor la editor, EI transferă DECIZIA de OA for editorii de la aceeași TME. Chiar dacă majoritatea editorilor permite OA Verde, multi Nu o fac., în plus, multe Emisiuni califica permisiunea Lor si unele restricții adauga-un Lungul timpului, Noi cum ar fi taxele Sau perioadele de embargo. Din aceste motiv ESTE o tendință version creștere version rândul autorilor Științifice SA-SI DREPTUL DE A păstreze furniza OA Verde SI SE NUMAI transferă pachetul ramas de drepturi editorilor. UNII FAC Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru principiul acte adiționale autor grijă Modifica editorului de iarnă de Acord de transfer de drepturile de autor. UNII finanțatori (ejaculare ar fi Wellcome Trust si NIH ) necesită autorii SA-SI păstreze drepturile de Cheie, atunci CAND publicarea de Articole Jurnal de. La unele universități (cum ar fi Harvard SI MIT ) au acordat Facultate Universitate DREPTUL non-exclusiv de a furniza OA la lucrările Lor.
  • Deoarece drepturile de retenție politicilor rezolva Problema Verde permisiunea de OA for activitatea viitoare, Nu e nevoie de politicienii OA Verzi for o creativitate lacune for editorii au opinii divergente, de exemplu, necesită OA "obiectul dreptului de autor" Sau "cu excepția cazului CAND editorii Nu permite Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru ". Pot exista motiv Bune for o cre opt-out for autori, ca Harvard Nu, Dar Nu ESTE nevoie de o cre opt-out for editori. CAND autorii autoriza OA TIMP CE SUNT INCA acestea titularii drepturilor de autor, de îngrijire au nevoie Nu Ceará permisiunea de la editori si mai tarziu Nu TREBUIE SA VA faceți griji cu privire la încălcarea dreptului comunitar. Finanțatorii Si universitățile statusul de ceva vreme version Amonte de la editorii si poate adopta politicienii de îngrijire SA asigure Verde OA SI Permisiunile for o fata juridică.
  • Deoarece majoritatea editorilor permis Deja OA Verde, Verde Si for CA ESTE OA o bona fide forma de agricultura ecologica, autori de îngrijire Nu reușesc SA profite de ocazia de statusul de ceva vreme FAPT UN obstacol mai mare decât OA editorii de îngrijire Nu reușesc SA ofere oportunitatea. Finanțatorii Si universitățile statusul de ceva vreme version Pozitia de o regizate de decalajul SI SA asigure OA Verde for 100% DIN Munca publicate de către beneficiarii de granturi si de Facultate. Deoarece autorii Nu pot, regizate de Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at decalaj PE CONT propriu, finanțatorii Si universitățile de îngrijire Nu reușesc SA închidă Golul Nu au NICI nimeni altcineva de vina daca Rapida Filme prețurile revistelor Mari fracțiunea creștere rapida DE CERCETARE Noi inaccesibile for CEI îngrijire au nevoie de ea. Toti editorii ar putea AJUTĂ procesul de-a Lungul Si de unele statusul de ceva vreme de FAPT Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru. Dar Nu e nevoie SA depindă de editori atunci CAND am putea depinde de noi înșine.
  • Baza de for o data un politicilor editorilor cu privire la drepturile de autor si arhivare, VEZI proiect SHERPA.
  • Deoarece cele mai multe Emisiuni edituri si reviste dau Deja permisiunea de Patura for Agricultura ecologica Verde, Sarcina ESTE PE autori SA profite de această oportunitate. Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru înseamnă CA autorii oală publicarea, în aproape orice revista de îngrijire VA accepta Munca Lor (OA Sau non-OA ) SI INCA mai oferă OA la peer-revizuite de textul printr-ONU depozit OA. (Din păcate, compatibilitatea OA Verde cu publicarea version cele mai multe Emisiuni non-OA reviste ESTE INCA unul dintre secretele cele mai bine Cu păstrate ale publicațiilor Științifice.)
  • Cele mai utile depozitele OA conformitate cu Open Archives Initiative (OAI) Protocolul de la recoltarea metadatelor for, CEEA CE le fata interoperabile. ÎN PRACTICA, Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Lucru înseamnă CA utilizatorii pot găsi o Munca Intr-o arhiva OAI-compliant, fara SA STIE grijă Arhiva există, în cazul în îngrijire acestea statusul de ceva vreme situeaza, Sau ce le Contin. (Confuze CA acesta poate fi, OA Si OAI statusul de ceva vreme separat, Dar sine suprapun inițiativă de îngrijire Nu ar trebui SA FIE confundate cu unul PE altul.)
  • Putem fi siguri CA depozitele OA statusul de ceva vreme Punct de vedere economic, deoarece acestea SUNT Atat de Ieftine. Există mai multe Emisiuni Sisteme de software gratuit open-source, SI for a construi si de o le logat. Depunerea Articole noi durează doar Cateva minute, SI SE fata de către autori individuali, Nu Manageri arhiva., în orice Caz, depozitele OA beneficiari de instituțiile de îngrijire le găzduiesc sporirea vizibilității principiile si impactului unei articolelor, autorii, SI instituția.
  • Cele DOUĂ Liste de conducere ale Depozitelor OA DIN intreaga Lume statusul de ceva vreme directorul de Registre cu acces liber (OpenDOAR) Si REGISTRUL de Registre cu acces liber (ROAR).
  • For Stiri despre Arhivele OA, urmați oa.repositories Si oa.green Etichetă la Proiectul de urmărire a OA.
 • Proiectul OA ESTE CONSTRUCTIVA, Nu distructiv.
  • Scopul campaniei for Agricultura ecologica ESTE UNA constructivă de o oferi OA la ONU organismului tot mai mare de literatură, la cel distructiv Nu de un Pune non-OA reviste edituri Sau DIN Afaceri. Consecințele pot Sau Nu pot suprapune SE (aceasta ESTE condiționată), Dar version scopuri de îngrijire Nu SE suprapun.
  • Chiar dacă prețurile revistelor au crescut de Patru Ori Mai Repede decât inflația de la mijlocul anilor 1980, scopul OA Nu ESTE DE A pedepsi Sau de un submina reviste scumpe, ci de o oferi o Alternativa accesibilă Si Sa profite de noile PE deplin tehnologii de Distribuție de internet, for extinderea Si reducerea costurilor. Mai mult decât Atat, for cercetătorii înșiși, motivația primordială Nu ESTE rezolva criza Cu o de stabilire a prețurilor de, Dar Revista for-o oferi acces mai onu Aeroportul Cluj Napoca si mai ferite for cititorii si publicul Aeroportul Cluj Napoca si impactul for autori.
  • Cu acces liber si de taxare de acces pot coexista Literatura. Stim ca element for ASTA ACUM coexistă. Noi Nu Stim dacă această coexistență VA FI temporară Sau permanentă, Dar modalitatea Cea Mai eficientă SI constructivă o afla ESTE DE A lucra for OA SI SA vedem CE SE întâmplă la non-OA furnizorii NU, SA deturneze de la construirea unui OA Rani PE CEI grijă statusul de ceva vreme Nu AJUTĂ.
 • Accesul DESCHIS Nu ESTE sinonim cu accesul universal.
  • Chiar Si Dupa ce a atins OA Fost, cel Putin Patru tipuri de Bariere de acces s-ar putea Sa Ramana version vigoare:
   1. Filtrarea SI barierele de cenzură. multe Emisiuni școli, Angajatori, IAR guvernele VOR SA SE limiteze CEEA CE poate Vedea.
   2. Limba Bariere. Literatura de specialitate cele mai on-line ESTE in Limba Engleza, Sau doar o singură Limba, SI ESTE FOARTE Traducerea automate planseului.
   3. Handicap Bariere acces DE. Majoritatea site-urilor Web Care-Nu SUNT INCA La FEL de accesibile for utilizatorii cu handicap în îngrijire acestea ar trebui SA FIE.
   4. Conectivitate Bariere. Decalajul digital de miliarde de Oameni păstrează, including milioane de cercetători mormânt, offline.
  • Chiar dacă dorim SA eliminați aceste Patru Bariere suplimentare (Si cele mai multe Emisiuni dintre noi o fac), Nu există NICI UN Motiv SA dețină version Afara folosind termenul de "Acces liber", am reușit Pana CAND. Eliminarea barierelor de pret si permisiune ESTE UN platou semnificativă version valoare de recunoaștere, cu onu Nume de construcții.
 • OA ESTE UN FEL de acces Nu, ONU FEL de modelul de Afaceri, de licență, de Continut Sau.
  • OA Nu ESTE UN FEL de modelul de Afaceri.
   • Există mai multe Emisiuni modele de Afaceri compatibile cu OA, adica moduri de multe Emisiuni de un Plati facturile, astfel Incat cititorii pot ajunge la conținutul Fara taxoni. modele de îngrijire Functioneaza bine Cu version anumite Domenii SI națiuni ar putea SA Nu funcționeze la FEL de bine Cu SI, în Altele. Nimeni Nu susține o marime CA se potriveste TUTUROR.
   • Există multe Emisiuni diferențe Intre disciplinele de îngrijire afectează finanțarea agriculturii ecologice. Noi Nu TREBUIE SA NE asteptam OA SA Faca progrese version TOATE disciplinele, la aceeași proporțional, mai mult decât ar trebui SA NE asteptam ca acesta SA Faca progrese version TOATE Tarile, la aceeași rata. Cele Mai multe Emisiuni dintre progresele si dezbaterea sunt LOC în Domeniile STM (Stiinta, Tehnologie, si medicina), Dar OA ESTE La FEL SI UTIL posibil de version umaniste.
   • OA noi modele de Afaceri statusul de ceva vreme version evolutie, IAR cele mai mari statusul de ceva vreme testate si revizuite, TOT Timpul. Există o mulțime de creativitate Cameră for version găsirea de modalități de a ne Plati costurile peer-revizuite jurnal OA Sau ONU depozit de uz general al OA, Si suntem Departe de o inteligenta epuiza SI imaginația.
  • OA Nu ESTE UN FEL de licență. Există mai multe Emisiuni licente compatibile cu OA, adica moduri de a elimina barierele multe Emisiuni de permisiune for utilizatori SI SA Le stiu ce pot si fata Nu pot cu conținutul. unei SE Vedea secțiunile privind barierele de permisiune SI licență Mai sus de.
  • OA Nu ESTE UN FEL de Continut. Fiecare vârful de Continut digital de poate fi OA, de la texte si data software-ul de, audio, video, Si multi-media. Libera OA SE concentrează PE Articole evalua Colegi de DE CERCETARE SI neverificate Lor., în TIMP ce cele mai multe Emisiuni dintre acestea statusul de ceva vreme doar textul ONU, ONU număr tot mai mare integrare a textului cu imagini, data cod executabil Si. OA poate, de asemenea, SE APLICA la non-Academice de Continut, cum ar fi muzica, filme, Romane Si, chiar dacă acestea Nu statusul de ceva vreme version Centrul de majoritatea activiștilor OA.
  • Cititorii :. OA le oferă accesul neîngrădit à la Literaturii de specialitate de îngrijire au pair nevoie for Lor DE CERCETARE, neconstrâns de bugetele bibliotecilor în lunile cazul în îngrijire acestea Le ghiveci Avea acces privilegii de. OA crește la îndemâna cititorului si puterea de Recuperare OA oferă, de asemenea, accesul neîngrădit la software-ul PE îngrijire o folosesc version cercetările Lor. Literatura de specialitate gratuit on-line de la data ESTE gratuite online de software for-ul de ingrijire facilitează căutarea full-text, indexare, minerit, rezumând, Traducerea, interogare, îngrijirea leagă, recomandând, alertare, "mash-up-uri" Si Alte Forme de prelucrare SI analiză.
  • Profesori SI Studenti : OA pune bogați si saraci PE picior de egalitate for aceste Resurse Cheie SI elimină necesitatea de Plati Sau un permiselor de un reproduce Si distribui Continut.
  • Biblioteci : OA rezolva criza Cu de stabilire a prețurilor. for reviste de specialitate Este, de asemenea, rezolvă CEEA CE AM numit criza Cu permisiunea.. OA servește, de asemenea, interesele bibliotecilor SI, în moduri Alte, indirecte Bibliotecarii VOR SA ajute utilizatorii SA găsească informațiile de îngrijire au nevoie, indiferent de limitele impuse de Buget cu privire la colectarea bibliotecii proprii. Bibliotecarii Academice doriți for AJUTĂ-o la Facultate crește audiența SI impactul Lor, Si de-o AJUTĂ Universitatea vizibilitatea SAU DE CERCETARE.
  • Universități : OA crește vizibilitatea Lor de Facultate SI DE CERCETARE, reduce cheltuielile Lor for reviste, Si avansuri misiunea Lor de o fata Schimb de cunoștințe.
  • Reviste edituri SI :. OA față articolele Lor mai vizibile, descoperit, recuperabile, SI UTIL Dacă ne Jurnal ESTE Agricultura ecologica, atunci acesta poate utiliza această vizibilitate Superioara atrage un observațiile Si Publicitate, SA NU MAI vorbim de cititori si citatii., în cazul version de îngrijire a ONU Jurnal PE BAZA de Abonament oferă OA la o Parte DIN conținutul Sau (de exemplu, Articole selectate DIN fiecare cauză, TOATE problemele de val Dupa o anumită Perioada Soldul, etc), atunci poate folosi ca atare vizibilitatea sporită a atrage TOATE aceleași Beneficii, plus. 
  • Agențiile de Finantare : OA crește randamentul investițiilor acestora version CERCETARE, făcând rezultatele cercetării finanțate DIN Fonduri mult mai disponibile PE Scara Larga, mai descoperit, mai recuperabile, SI Mai Utila. Atunci CAND Agentii de Plati Finantare Fonduri Publice, OA AJUTĂ Intr-ONU mod Doua, precum Si, principiul fundamental furnizarea de corectitudine la contribuabili Sau de acces la rezultatele publică DE CERCETARE cu Finantare publicării.
  • Guvernele : Ca finanțatorii cercetării, guvernele beneficiari de OA TOATE modurile în îngrijirea Agentii de Finantare interesati (a se Vedea Intrarea precedentă). OA promovează, de asemenea, principiul Democrația schimbul de Informatii clasificate non-guvernamentale CAT mai mult posibil.
  • Cetățenii : OA le oferă acces la CERCETARE peer-revizuite, dintre grija majoritatea Nu ESTE disponibilă version bibliotecile Publice, SI DA-le accesul la CERCETARE for Care Au plătit Deja principiul intermediul taxelor Lor. Dar chiar si cu CEI NICI UN interesati version citirea acestui literatură for EI VOR înșiși beneficiarii indirectă, deoarece cercetatorii VOR beneficiari version mod direct. OA Nu accelereaza DE CERCETARE, ci doar Traducerea DE CERCETARE în Noi Medicamente, tehnologii utile, Probleme rezolvate, SI decizii version cunoștință de cauză de îngrijire beneficiază toată Lumea.
 • Perspectiva istorică OA:
  • OA un Punct de vedere Fost fizic si economic imposibilă version vârstă de Imprimare, chiar dacă deținătorul drepturilor de autor o vrut. Prețurile Nu au Fost NUMAI inevitabilă for reviste de Imprimare, EI AU Fost chiar accesibile Pana la 1970, CAND AU Inceput SA crească mai Repede decât inflația. Prețurile abonamentelor la reviste au crescut de aproape Patru Ori Mai Repede decât inflația DIN 1986. Întâmplător, la FEL CA SI prețurile revistelor au devenit de nesuportat, pe internet, un apărut un for oferi o Alternativa.
  • Nu conteaza dacă Dam vina PE jurnale inaccesibile privind prețurile excesive ale editorilor Sau bugetele inadecvate de Biblioteca. Dacă ne concentrăm asupra editorilor, nu conteaza dacă Dam vina PE Fortele de lăcomie Sau nevinovate de Piața (Cresterea costurilor SI Servicii noi). Vina ESTE lipsită de relevanță SI distrag atenția. Volumul de cunoștințe publicate creștere exponențială Este din SI VA crește întotdeauna mai Repede decât bugetele bibliotecilor. Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at în sens, cantare cu OA Cresterea cunoștințelor acces si de taxare Nu. Am Deja (de mult TIMP), o ajuns la Punctul în îngrijire chiar si instituțiile DE CERCETARE bogate Nu pot permite accesul ISI la Gama Completa de Literatura DE CERCETARE. Accesului la ONU Pret articolele de Revistă, Nu ar extinde cu o creștere Continua, o explozivă cunoștințelor, chiar dacă prețurile au Fost scăzute de azi si Garantat SA Ramana scăzute for totdeauna.
  • Criza Cu de stabilire a prețurilor version sinusoidală ESTE doar onu factor in OA Cresterea. Chiar dacă oamenii de Știința Nu au întoarce la agricultura ecologica, in scopul de a ocoli taxele de acces inaccesibile, le-ar întoarce la EA scopul de a profita de pe internet PE ca o Tehnologie Nouă puternic for schimbul de cunoștințe instantaneu, cu o audienta la NIVEL Mondial, de la zero, costul marginal, Intr-o forma digitala Cedat la Prelucrarea nelimitat.
  • For o istorie schematică un OA, a se Vedea OAD cronologie un OA mișcării.